Головна Аналітика Допуск до складання кваліфікаційного (адвокатського) іспиту

Четвер, 28 липня 2016, 20:38

Щоб отримати свідоцтво адвоката, потрібно здати кваліфікаційний іспит. Приймає адвокатський іспит кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону.

Особа, яка бажає скласти адвокатський іспит для отримання права щоб займатися адвокатською діяльністю в Україні, повинна обрати  за своїм місцем проживання кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури. Далі подати заяву про допуск до складання іспиту  складену у довільній формі та надати згоду про обробку персональних даних для проведення перевірки їх повноти та достовірності і надати згоду надавати у обов’язковому порядку представляти необхідні документи за вимогою кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. 

До основного переліку документів, які потрібно підготувати для здачі іспиту входять:

  1. Документ про закінчену вищу освіту за такими спеціальностями як «правознавство», «правоохоронна діяльність», «міжнародне право» державного зразка. Подається оригінал та копія диплома, засвідчена нотаріусом. Важливо, що тепер ті особи, які отримали диплом спеціаліста перепідготовки, також до іспиту допускаються.
  2. Документ, який підтверджує досвід роботи у заявника в галузі права не менше 2 років. Подається оригінал та копія, засвідчена нотаріусом.
  3. Документи, які підтверджують досвід роботи помічника адвоката. Це може бути трудовий договір з адвокатом, адвокатським об’єднанням чи адвокатським бюро.      
  4. Довідка чи довідки про суму сплаченого єдиного соціального внеску та податку з доходів фізичних осіб за весь період роботи на даній посаді.
  5. Документ встановленої
  6. Форми відповідного органу про відсутність судимості особи.
  7. Медичну довідку заявника,яка інформує про стан здоров’я.
  8. Медичні довідки відповідних форм про проходження обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів.
  9. Власноручно  написану довідку яка описує, що на протязі останніх 2 років заявник не складав адвокатських іспитів в інших регіональних КДКА і що заявнику не видавалось свідоцтво,яке давало б право на заняття адвокатською діяльністю,а також не приймалося рішення про позбавлення свідоцтва.
  10. Документ встановленого порядку (оригінал і копію), який підтверджує місце реєстрації особи.
  11. Копію картки платника податків.

Підготовлений пакет документів подається до відповідної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Після прийняття пакету документів відповідною кваліфікаційно-дисциплінарної комісією адвокатури, КДКА надається можливість для прийняття рішення на допуск до складення кваліфікаційного іспиту, у встановлений КДКА строк. Проте рішення про складання іспиту повинно бути не менш ніж один день до самої здачі іспиту. КДКА також приймає рішення про внесення плати для складання кваліфікаційного іспиту.

Свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту, відповідно до рішення Ради адвокатів України № 107 від 23квітня2016 року дійсне протягом трьох років з дня складення іспиту. Дата про закінчення терміну дії даного свідоцтва не є підставою для відмови заявнику у проходженні стажування для отримання нею свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.