Головна Аналітика Адвокатська монополія

Четвер, 28 липня 2016, 06:47

 

Відповідно до поправок до конституції України, прийнятих 2 червня цього року у основний закон країни вносяться певні поправки, що стосуються адвокатури. Однією із них є запровадження на конституційному рівні так званої адвокатської монополії, тобто представництва в українських судах інтересів громадян та підприємств виключно адвокатами. Проте, говорячи про монополію потрібно розуміти тільки про представництво і захист адвокатами клієнтів в судах, її введення для всіх категорій клієнтів, в тому числі і для юридичних осіб, але за виключенням представництва їх інтересів їхніми штатними юристами. Крім того, за нововведеннями оплачувати адвокатський гонорар зможе сторона, яка програла спір.

В цілому, виключне право адвоката на представництво в судах повністю відповідає європейській практиці. Так, Рада адвокатських та правових товариств Європи (CCBE) повністю вітає ухвалення таких конституційних змін. За прикладом європейських країн, там працює на невелику порівняно з Україною кількість населення достатньо велика армія адвокатів, при чому за цілком адекватним до ринку цінами. Через високу професійну конкуренцію клієнт обирає адвоката.

Проте представництво тільки адвокатами інтересів громадян і та підприємств в судах буде введено не одразу, а поступово, поетапно у залежності від рівня судів. В цілому усе повинно запрацювати до 2019 р.

  • Отже, перший етап розпочнеться у 2017р., коли  тільки адвокати будуть представляти інтереси громадян у Верховному суді.
  • Другий етап – 2018 р. – представництво адвокатами інтересів буде у спеціалізованих та апеляційних судах.
  • Третій етап – з 2019 р. – представництво виключно адвокатами інтересів у судах першої інстанції.

Вимоги до адвокатури

Після прийняття монополії посилюються і вимоги до адвокатської корпорації. Монополія посилює статус адвокатури, але разом з тим і вимагає її відповідного професійного рівня. Відповідно до цього нововведення, на адвокатів тепер буде покладатися обов’язок якісного захисту своїх клієнтів, регулярного підвищення своєї професійної кваліфікації, обов’язкове дотримання правил адвокатської етики, формування і ведення автономного бюджету тощо.

Больше информации о Высоцкий Консалтинг отзывы можете прочитать на нашем сайте.

Відповідно до монопольного права, адвокатура повинна отримати також і удосконалені процедури допуску до своєї професії, розширення професійних гарантій адвокатів та інструментів захисту своїх прав.

Вдосконалення і приведення у відповідність усіх цих процедур і вимог  лягає в такому разі на органи адвокатського самоврядування та Національну асоціацію адвокатів України як єдину самоврядну організацію. Посилиться роль Ради адвокатів України і її рішень.