Головна Аналітика Відповідальність осіб за водіння транспортними засобами у нетверезому стані

Відповідальність осіб за водіння транспортними засобами у нетверезому стані
Вівторок, 07 лютого 2017, 23:04

Відповідальність осіб за водіння транспортними засобами у нетверезому стані чи під впливом наркотичних та лікарських препаратів

 Зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які передбачають посилення адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного  чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції підписав 7 липня 2016 р. Президент України Петро Порошенко.

Таким чином, якщо водій вперше притягується до відповідальності за водіння у нетверезому стані, він буде оплачувати штраф у розмірі 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 10 тисяч 200 гривень,, а також буде позбавлений права водити авто строком на один рік.

У законі також вказується, що у випадку повторного здійснення правопорушення протягом року накладається штраф на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто штраф складатиме 20 тисяч 400 гривень. Крім того, такий водій буде позбавлений водійський прав строком на три роки, на інших осіб накладання штрафу передбачено у розмірі тисяча двісті гривень із вилученням транспортного засобу.

У випадку, якщо водій вдруге за рік здійснить таке правопорушення, з нього стягується штраф у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто штраф становитиме 40 тисяч 800 гривень. Крім того, в такому разі також передбачене позбавлення водійських прав строком на десять років, а на інших осіб передбачено накладання  штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян незалежно від того, чи підлягає транспортний засіб конфіскації чи ні. 

Для порівняння нагадаємо, що у попередній редакції Кодексу про адміністративні правопорушення за водіння транспортними засобами у нетверезому стані передбачався штраф у розмірі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складав три тисячі чотириста гривень і позбавлення права на водіння на строк від 1 до 2 років.