Головна Аналітика Порядок ведення Реєстру громадських,релігійних та інших неприбуткових організацій

Порядок ведення Реєстру громадських,релігійних та інших неприбуткових організацій
Вівторок, 07 лютого 2017, 22:12

Найновіший порядок ведення Реєстру громадських, релігійних та інших неприбуткових організацій

Постановою № 440 Кабінету Міністрів від 13 липня 2016 р. «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» уряд передбачає введення нового Реєстру. За ним, усі неприбуткові організації повинні надіслати відповідні документи для реєстрації до 1 січня 2017 р., в іншому випадку вони будуть виключені із Реєстру неприбуткових організацій.

Що таке неприбуткова організація і який порядок реєстрації

До неприбуткових організацій відносять громадські об’єднання, благодійні фонди, некомерційні корпорації або інші юридичні особи, які не є частиною урядової структури і не працюють заради отримання прибутку. Європейські міжнародні організації частіше вживають термін «неурядова організація», який підкреслює, що організація є незалежною від уряду, проте спрямовує свою діяльність на задоволення суспільних потреб і переслідує гуманітарні цілі.

В Україні згідно із податковим законодавством, можуть бути зареєстровані такі неприбуткові організації як: благодійні фонди і благодійні організації, створені у порядку, визначеному законом для провадження благодійної діяльності; громадські організації, створені з метою надання реабілітаційних, фізкультурно-спортивних для інвалідів (дітей-інвалідів) та соціальних послуг, правової допомоги, провадження екологічної, оздоровчої, аматорської спортивної, культурної, просвітньої, освітньої та наукової діяльності.

Так, відповідно до нового урядового документу, представники неприбуткових організацій, з метою збереження своєї неприбутковості, повинні бути поінформовані щодо наступного:

По-перше, що створює і веде такий реєстр неприбуткових організацій Державна фіскальна служба України. Включення до цього реєстру організації відбувається одночасно із присвоєнням ознак неприбутковості.

По-друге, включає у Реєстр територіальні управління Державної фіскальної служби (місцеві податкові органи) відповідно за місцем реєстрації такої організації. Запит від податкових органів щодо реєстрації організації надходять протягом наступних 2 місяців. Відповідь на них з відповідними установчими документами організації потрібно надіслати на протязі місяця.

По-третє, для включення неприбуткової організації у такий реєстр, до управління державної податкової служби необхідно подати заяву зразка 1-РН за підписом керівника організації або його уповноваженої особи із наявністю печатки організації, а також копії усіх установчих документів.

По-четверте, подає документи на реєстрацію безпосередньо її керівник. Також можна весь пакет документів надіслати поштою рекомендованим листом, або ж надіслати на електронну скриньку органів податкової служби. Останній варіант можливий тільки тоді, коли у заявника є електронний підпис.

 

Розглядають таку заявку протягом 14 днів. Після цього терміну організацію повинні внести у відповідний Реєстр, або змінити ознаку неприбутковості чи повністю відмовити у реєстрації. Такий результат можна оскаржити в судовому порядку.